Sunday, September 23, 2012

Papaya Salad (ส้มตำ)


สิ่งของที่ต้องเตรียม

  • 1/2 ถ้วยตวงมะละกอ ขูดเป็นเส้น
  • 1/3 ถ้วยตวงแครอท ขูดเป็นเส้น
  • มะเขือเทศ 1 ลูก หั่นบาง
  • กุ้งแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ
  • น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ 
  • น้ำตาลปึก 1/2 ช้อนโต๊ะ
  • เกลือ 1 ช้อนชา
  • น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ

Ingredients

  • 1/2 cup of shredded papaya
  • 1/3 cup of shredded carrot
  • 1 sliced tomato
  • 1 tablespoon of dry shrimp (optional: soaked)
  • 2 tablespoon fresh lemon juice
  • 1/2 tablespoon palm sugar
  • 1 teaspoon salt
  • 1 tablespoon fish sauce

ล้างน้ำทุกอย่างก่อน ( wash everything before making ) 


วิธีทำ

  1. ตำพริกขี้หนูให้แหลก ถ้าตำพอบุบจะไม่เผ็ดมาก
  2. ใส่น้ำตาลปึก ตำให้ละลาย
  3. มะเขือเทศ บดพอน้ำมะเขือเทศออก ใส่เกลือ
  4. ใส่เส้นมะละกอ, แครอทและกุ้งแห้ง ( แช่น้ำให้นิ่มหรือใส่เลยก็ได้ ระวังเค็ม )
  5. ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาว
  6. โขลกรวมรสเบาๆ ชิมและเติมรสเพิ่มตามชอบ

How to make

  1. Using a mortar and a pestle, pound fresh thai chili.
  2. Add palm sugar until smooth.
  3. Add sliced tomato, salt, and crush them so they release their juices.
  4. Add shredded papaya, carrot, and dry shrimp.
  5. Mix in fish sauce and lemon juice for flavor.
  6. Lightly pound to avoid splashes of juices. Taste to decide on flavoring. 

No comments:

Post a Comment