Sunday, September 16, 2012

Pad See Ew (ก๋วยเตี๋ยวผัดซีอิ้ว)


 

ส่วนผสม:

  • ก๋วยเตื๋ยวเส้นใหญ่ ลอกเป็นเส้น ( สำหรับ 1 จาน )
  • ผักคะน้า 2 ต้น
  • เนื้อ ( ไก่,หมู,ทะเล )
  • กระเทียม 1 กลีบ
  • ไข่เป็ด 2 ฟอง
  • ซีอิ้วหวานหรือดำ 2 ช.ต
  • น้ำมันหอย 1 ช.ต 
  • เกลือ,น้ำตาลทราย อย่างละ 1 ช.ช ( ปรุงตามปริมาณเส้น )
  • น้ำมันมะกอก


วิธีทำ:

  1. บุบกระเทียม ตั้งกะทะใส่น้ำมันให้ร้อน เจียวกระเทียม ใส่เนื้อผัดให้สุก.
  2. จึงใส่คะน้า ( ล้างและหั่นแล้ว ) เติมเกลือ, น้ำตาลทราย ผัดผักพอยุบ ใส่จานพักไว้.
  3. ใส่น้ำมันในกะทะผัดเส้นเติมน้ำมันหอยและซีอิ้วหวานให้หอม, สุกกรอบนิดหน่อย  จึงใส่ไข่.
  4. คนไข่ให้สุก รวมเส้นกับผัดผักและเนื้อที่พักไว้ คนด้วยไฟแรง 1-2 นาที  ชิมรส ตักใส่จาน.
โรยหน้าพริกไทยป่นและมะนาวตามต้องการ.

Ingredients: 

  • 8 ounces of flat, wide rice noodles. (Pulled apart into pieces)
  • 2 Chinese broccoli, whole
  • 5 ounces of any choice of meat (chicken, pork or seafood)
  • 1 clove of garlic, minced.
  • 2 large eggs.
  • 2 tablespoon of sweet dark soy sauce. 
  • 1 tablespoon of oyster sauce
  • 1 teaspoon of salt
  • 1 teaspoon of sugar
  • 1/4 cup of olive oil

HOW TO MAKE: 

  1. Heat a wok or very large frying pan over medium heat. Add 2 tsp. of olive oil and stir-fry minced garlic with beef until cooked.
  2. Clean and slice the Chinese broccoli and then stir-fry it with the beef until leaves are wilted or softened. Mix in salt and sugar and then push ingredients onto another plate.
  3. Add another 2 tsp. of olive oil, then stir-fry noodles until slightly crispy. Pour sauces (oyster and sweet dark soy sauce) over the noodles. Crack the egg into the pan and scramble the egg with the noodles.
  4. Quickly stir-fry the rest of the ingredients that were in the plate together for about 1-2 minutes.
To serve, top with powder pepper and lime if desired.

No comments:

Post a Comment