Ingredients
- 1 lb. of flat, wide rice noodle
- 1/4 cup of black jelly fungus (soaked and chopped)
- 1/4 cup of dried shrimp
- 1/2 cup of ground pork
- 12 oz. package of firm tofu (sliced in 1/2 x 1" pieces)
- 1/2 cup of bean sprouts
- Salt
- Soy sauce
- Fried (chopped) garlic
How to make:
Use leftover oil from the fried garlic to cook the ground pork and tofu
Add softed, black jelly fungus and shrimp
Sprinkle some salt and soy sauce
Follow direction on the rice noodle pack. Pull apart each rice noodle strand and put beansprouts on top of it. Roll it together.
Using an aluminum steamer, steam for 10 minute until noodle and beansprouts are soft.
Put the noodle on a plate and cut the noodle with a kitchen shear into smaller pieces.
Pour all cooked ingredients on the noodle and top with fried garlic.
Add sweet soy sauces and chili sauce for flavor.
สิ่งของที่ต้องเตรียม:
ก๋วยเตี๋ยวเส้นใหญ่แบบแผ่น 1 ถุง.
เห็ดหูหนูแห้งแช่น้ำให้นิ่ม ล้างน้ำจนกว่าน้ำไม่มีเศษสีดำ.
กุังแห้งแช่น้ำให้นิ่ม.
หมูสับ.
เต้าหู้แบบแข็ง ตัดขนาดลูกเต๋า.
ถั่วงอก.
เกลือ.
ซีอิ้วขาวปรุงรส.
กระเทียมเจียว.
วิธีทำ:
น้ำมันที่เหลือจากกระเทียมเจียวใช้ผัดหมูสับและเต้าหู้.
2 อย่างสุกดี ใส่เห็ดหูหนูสับหยาบและกุ้งแห้ง.
ปรุงรสด้วยเกลือ, ซีอิ้วขาว พักไว้.
เปิดก๋วยเตี๋ยวออกตามรอยพับ ตัดแยกตามรอย ลอกเป็นแผ่นๆพักไว้ วางถั่วงอกและม้วน.
ลงนึ่งบนรังถึง 10 นาที ถั่วงอก+ก๋วยเตี๋ยวนิ่ม( ส่วนที่เหลือใส่น้ำซุปลูกชิ้นเนื้อเปื่อย).
ก๋วยเตี๋ยวหลอดนิ่มใส่จาน ใช้กรรไกรสำหรับตัดอาหาร ตัดชิ้นพอคำ
ราดด้วยเครื่องที่ผัดและกระเทียมเจียวกรอบ
เติมด้วยซีอิ้วหวาน, พริกน้ำส้มเพิ่มรสตามต้องการ.
No comments:
Post a Comment