สิ่งที่ต้องเตรียม
- เผือก ขนาดใหญ่ใช้ 1/2 หัว
- น้ำกะทิ 1 กระป๋อง
- น้ำตาลทราย 3 ถ้วยตวง
เครื่องครัวการกวน
- กะทะทองเหลืองหรือหม้อเคลือบ
- พายไม้
- ถาดขนาด 7x11x12 นิ้ว
วิธีทำ
- ล้างเผือกทั้งหัว แบ่งทำครึ่งหัว ใช้มีดปลอกเปลือกเผือกและหั่นเป็นชิ้น
- นึ่งเผือก 20 นาที จนนิ่ม ใช้ส้อมบด ( ใช้ครกหรือเครื่องบดได้ ) ละเอียดกวนง่าย
- ใส่กะทิครึ่งกระป๋องในหม้อ คนกับน้ำตาลทราย และเผือกบด
- ถ้าแห้ง เติมกะทิที่เหลือ เริ่มกวนไฟกลาง( ใส่น้ำกะทิหมดอาจเพิ่มเวลากวน )
- ใช้เวลากวนประมาณ 40 นาทีตลอดจนแห้งและร่อน ( น้ำกะทิเปลี่ยนเป็นน้ำมันมะพร้าว )
- เทใส่ถาด เกลี่ยหน้าให้แบนเรียบ เต็มถาด
- ทิ้งไว้พอเย็นเผือกกวนแข็งตัว ตัดเป็นชิ้น
ยังไม่เหนียวพอ(not enough ) |
Ingredients
- 1 handful of taro . Use only half of it.
- 1 can of coconut milk
- 3 cup sugar
Kitchenware
- Teflon/non-stick pan
- Wooden spatula
- 7x11x2 inch aluminum pan
How to make
- Thoroughly wash and clean whole taro. Using a knife, split the taro in half, peel it, then cut into 6 square pieces. Put the other half aside.
- Place all the pieces of taro in a steam pot 20 minutes until soft. Use a blender or fork to knead until smooth.
- Pour and mix half a can of coconut milk, 3 cups of sugar and taro in a pot.
- Add enough coconut milk to the desired consistency. Begin to stir over medium heat. (Increase stirring time if more coconut milk is added.)
- Keep stirring for 40 minutes. (Coconut milk will convert to coconut oil)
- Pour the mixture onto a tray with a flat surface. Neatly pat down the mixture.
- Let it sit until it is at room temperature. Cut it into square pieces (See in photo above).
กวนให้น้ำกะทิกับเผือกแห้งเหนียวร่อน( This enough ) |
video use more time stir. กวนต่อยังไม่เหนียวพอ
Hi Parichat - Thanks for recommending a pan with Teflon® nonstick coating for your Taro Pudding recipe. I represent DuPont and it's always a pleasure to see people recommending our products.
ReplyDeleteIf you are interested in some recipes to look at for your cookware with Teflon® nonstick coatings, visit http://www.scribd.com/TeflonBrand! Also, feel free to check out our Facebook (https://www.facebook.com/teflonbrand) and Twitter (https://twitter.com/teflonbrand) pages! Thanks. Cheers, Sara