Monday, February 18, 2013

Taro Pudding, เผือกกวน

สิ่งที่ต้องเตรียม

  1. เผือก ขนาดใหญ่ใช้  1/2 หัว
  2. น้ำกะทิ 1 กระป๋อง
  3. น้ำตาลทราย 3 ถ้วยตวง

เครื่องครัวการกวน

  1. กะทะทองเหลืองหรือหม้อเคลือบ
  2. พายไม้
  3. ถาดขนาด 7x11x12 นิ้ว

วิธีทำ

  1. ล้างเผือกทั้งหัว แบ่งทำครึ่งหัว ใช้มีดปลอกเปลือกเผือกและหั่นเป็นชิ้น
  2. นึ่งเผือก 20 นาที จนนิ่ม ใช้ส้อมบด ( ใช้ครกหรือเครื่องบดได้ ) ละเอียดกวนง่าย
  3. ใส่กะทิครึ่งกระป๋องในหม้อ คนกับน้ำตาลทราย และเผือกบด
  4. ถ้าแห้ง เติมกะทิที่เหลือ เริ่มกวนไฟกลาง( ใส่น้ำกะทิหมดอาจเพิ่มเวลากวน )
  5. ใช้เวลากวนประมาณ 40 นาทีตลอดจนแห้งและร่อน ( น้ำกะทิเปลี่ยนเป็นน้ำมันมะพร้าว )
  6. เทใส่ถาด เกลี่ยหน้าให้แบนเรียบ เต็มถาด
  7. ทิ้งไว้พอเย็นเผือกกวนแข็งตัว ตัดเป็นชิ้น
ใส่ถุงปิดเก็บใส่ตู้เย็น ทานได้หลายวัน

ยังไม่เหนียวพอ(not enough )

Ingredients

  1. 1 handful of taro . Use only half of it.
  2. 1 can of coconut milk
  3. 3 cup sugar

Kitchenware

  1. Teflon/non-stick pan
  2. Wooden spatula
  3. 7x11x2 inch aluminum pan

    How to make

    1. Thoroughly wash and clean whole taro. Using a knife, split the taro in half, peel it, then cut into 6 square pieces. Put the other half aside.
    2. Place all the pieces of taro in a steam pot 20 minutes until soft. Use a blender or fork to knead until smooth.
    3. Pour and mix half a can of coconut milk, 3 cups of sugar and taro in a pot.
    4. Add enough coconut milk to the desired consistency. Begin to stir over medium heat. (Increase stirring time if more coconut milk is added.)
    5. Keep stirring for 40 minutes. (Coconut milk will convert to coconut oil)
    6. Pour the mixture onto a tray with a flat surface. Neatly pat down the mixture. 
    7. Let it sit until it is at room temperature. Cut it into square pieces (See in photo above).
    The remaining mixture can be stored it in a plastic bag or Ziploc and left in the refrigerator for several days. 
    
    กวนให้น้ำกะทิกับเผือกแห้งเหนียวร่อน( This enough ) 
    video use more time stir. กวนต่อยังไม่เหนียวพอ
    

    1 comment:

    1. Hi Parichat - Thanks for recommending a pan with Teflon® nonstick coating for your Taro Pudding recipe. I represent DuPont and it's always a pleasure to see people recommending our products.

      If you are interested in some recipes to look at for your cookware with Teflon® nonstick coatings, visit http://www.scribd.com/TeflonBrand! Also, feel free to check out our Facebook (https://www.facebook.com/teflonbrand) and Twitter (https://twitter.com/teflonbrand) pages! Thanks. Cheers, Sara

      ReplyDelete