ส่วนผสม
- ข้าวสารเหนียว 3 ถ้วยตวงข้าวสาร ( ควรแช่น้ำ 1 คืน )
- 1/4 กะทิกระป๋อง
- 1 ถ้วยตวง น้ำตาลทราย
- 1 ช้อนชา เกลือ
Ingredients
- 3 cup rice ( soak overnight )
- 1 cup sugar
- 1 teaspoon salt
Cooking Materials:
หม้อนึ่งข้าวและผ้าขาวบาง ( Use a double steam pot and white fabric to cover )
วิธีนึ่งข้าวเหนียว
- ผ้าขาวบางบิดกับน้ำพอหมาดๆ วางในชั้นนึ่ง
- ข้าวเหนียวที่แช่แล้ว ใส่ในผ้าและปิดผ้าคลุมข้าว ปิดฝา
- ตั้งน้ำเดีอด นำชั้นนึ่งวาง ใช้ไฟกลาง 20-25 นาที
- 1 ใน 4 ของกระป๋องกะทิใส่หม้อเล็ก ตั้งไฟพอร้อน ยกลง
- ใส่น้ำตาลทรายและเกลือลงในกะทิ คนให้ละลายเป็นเนื้อเดียวกัน
- ข้าวเหนียวสุกเทใส่ชาม (ใหญ่)นำกะทิที่คนไว้แล้ว เทใส่ข้าวเหนียวขณะที่ยังร้อนๆ
- คนข้าวกับน้ำกะทิให้ทั่ว ปิดฝาชาม 5 นาที, คนอีกครั้ง ปิดฝา 10 นาที และคนอีกคร้ังปิดฝา จนกว่าข้าวเหนียวมูนน้ำกะทิแห้ง
How to make
- Rinse white fabric and squeeze water out. Cover the top steam pot with it.
- Put the rice over the cloth and cover it up.
- Boil water in the bottom pot using medium heat for 20-25 minutes.
- In a seperate pot, heat coconut milk until warm.
- Add sugar and salt in coconut milk until melted and creamy.
- Once sticky rice is done, put it in a big bowl. Pour the coconut milk over the hot rice.
- Stir the rice and coconut milk mixture for about 5 minute. Cover it with a lid. Stir again then close the lid for 10 minutes. Repeat. Stir until rice is completely combined with coconut milk.
Optional: You can put aside the sticky rice without coconut milk to eat with beef, chicken, papaya salad. Typically, the sticky rice with coconut milk is eaten as a dessert with mango or ice cream.
No comments:
Post a Comment