ส่วนผสม:
-
- น้ำเปล่า
- ซอยต้นหอม, ผักชี สำหรับโรยหน้า
- ลูกผักชี, เม็ดพริกไทยดำ,โป๋ยกั้ก, ผงอบเชย (เครื่องเทศ).
- เนื้อติดมันและเอ็น
- ลูกชิ้น
- เกลือ, น้ำมันหอย
- น้ำตาลกรวด
rock sugar |
วิธีทำ:
- คั่วลูกผักชี,โป๋ยกั้ก บดละเอียด รวมผงอบเชย ใส่เม็ดพริกไทยบุบพอแตก.(เครื่องเทศ).
- เคี่ยวเนี้อ(น้ำเดือดเปิดไฟต่ำปิดฝาหม้อ) คอยช้อนน้ำมันบนผิวน้ำทิ้ง จนน้ำซุปใส
- ใส่เครื่องเทศ, เกลือ, น้ำมันหอย, น้ำตาลกรวด
- เติมน้ำ เพิ่มส่วนที่ลดไป เคี่ยวต่อจนเนื้อเปื่อยนุ่ม
- ใส่ลูกชิ้นต้มสุกประมาณ 5 นาที
รับประทานกับ ข้าว, ก๋วยเตี๋ยว, ถั่วงอก, ผ้กกาดหอมซอย ใส่ชาม ตักลูกชิ้น, เนื้อเปื่อย, น้ำซุปร้อนๆในชาม โรยด้วยต้นหอม, ผักชี. ใส่กระเทียมเจียวและพริกป่นตามต้องการ.
Serves 4
Serves 4
Ingredients:
- 4liter of water
- 1 tsp. of powder cinnamon
- 1 tsp. of coriander seed
- 4 pieces star anise, whole
- 1 tsp. black pepper
- Chuck beef.( cut cube )
- 1 pack of beef balls
- 1/4 cup of chopped scallions
- 1/4 cup of cilantro
- 1 tbsp. of salt
- 2 tbsp. oyster sauce.
- 2 tbsp. of rock sugar.
How to make:
- To mix the spices together, use a dry skillet and saute coriander seed and star anise for 1 minute over low heat. Using a food processor, ground the coriander seed and star anise and mix in the powder cinnamon and crushed black pepper.
- Boil water in a pot, add in the beef and then scoop out floating oil with a spoon until the broth is clear.
- Add in the spices, salt, oyster sauce, and rock sugar.
- As the water in the broth evaporates, replace it with more water and then close the lid of the pot over low heat until the beef becomes soft and tender.
- Add in beef balls and cook in the broth for 5 minutes or until done.
*In Thai cooking, spices are used to reduce overpowering scent of the meat and enhance the aroma of the dish.
*You can substitute rice noodles with jasmine rice or vegetables. Tender beef ball soup into bowl. top with chopped scallions and cilantro. Fried garlic and hot chili ( optional ).
*You can substitute rice noodles with jasmine rice or vegetables. Tender beef ball soup into bowl. top with chopped scallions and cilantro. Fried garlic and hot chili ( optional ).
No comments:
Post a Comment