Sunday, September 16, 2012

Tender Beef Ball Soup (ลูกชิ้นเนื้อเปื่อย)

ส่วนผสม:

    
  • น้ำเปล่า  
  • ซอยต้นหอม, ผักชี สำหรับโรยหน้า
  • ลูกผักชี, เม็ดพริกไทยดำ,โป๋ยกั้ก, ผงอบเชย (เครื่องเทศ).
  • เนื้อติดมันและเอ็น
  • ลูกชิ้น
  • เกลือ, น้ำมันหอย
  • น้ำตาลกรวด
  • rock sugar

วิธีทำ:

  1. คั่วลูกผักชี,โป๋ยกั้ก บดละเอียด รวมผงอบเชย ใส่เม็ดพริกไทยบุบพอแตก.(เครื่องเทศ).
  2. เคี่ยวเนี้อ(น้ำเดือดเปิดไฟต่ำปิดฝาหม้อ) คอยช้อนน้ำมันบนผิวน้ำทิ้ง จนน้ำซุปใส
  3. ใส่เครื่องเทศ, เกลือ, น้ำมันหอย, น้ำตาลกรวด
  4. เติมน้ำ เพิ่มส่วนที่ลดไป เคี่ยวต่อจนเนื้อเปื่อยนุ่ม
  5. ใส่ลูกชิ้นต้มสุกประมาณ 5 นาที
* เครื่องเทศเพิ่มตามปริมาณเนื้อ มากหรือน้อยได้ ช่วยดับกลิ่นคาวเนื้อ ทำให้น้ำซุปมีกลิ่นหอม.
   รับประทานกับ ข้าว, ก๋วยเตี๋ยว, ถั่วงอก, ผ้กกาดหอมซอย ใส่ชาม ตักลูกชิ้น, เนื้อเปื่อย, น้ำซุปร้อนๆในชาม โรยด้วยต้นหอม, ผักชี. ใส่กระเทียมเจียวและพริกป่นตามต้องการ.
Serves 4

Ingredients: 

  • 4liter of water
  • 1 tsp. of powder cinnamon
  • 1 tsp. of coriander seed
  • 4 pieces star anise, whole 
  • 1 tsp. black pepper
  • Chuck beef.( cut cube )
  • 1 pack of beef balls
  • 1/4 cup of chopped scallions
  • 1/4 cup of cilantro
  • 1 tbsp. of salt
  • 2 tbsp. oyster sauce.
  • 2 tbsp. of rock sugar.

How to make:

  1. To mix the spices together, use a dry skillet and saute coriander seed and star anise for 1 minute over low heat. Using a food processor, ground the coriander seed and star anise and mix in the powder cinnamon and crushed black pepper.
  2. Boil water in a pot, add in the beef and then scoop out floating oil with a spoon until the broth is clear.
  3. Add in the spices, salt, oyster sauce, and rock sugar.
  4. As the water in the broth evaporates, replace it with more water and then close the lid of the pot over  low heat until the beef becomes soft and tender. 
  5. Add in beef balls and cook in the broth for 5 minutes or until done. 
*In Thai cooking, spices are used to reduce overpowering scent of the meat and enhance the aroma of the dish.
*You can substitute rice noodles with jasmine rice or vegetables. Tender beef ball soup into bowl. top with chopped scallions and cilantro.  Fried garlic and hot chili ( optional ).



No comments:

Post a Comment