Thursday, August 30, 2012

Pad Thai (ผัดไทย)

Ingredients
  1. Soak dry noodle until soft, dry shrimp, egg
  2. Fried chicken (pork, beef, shrimp or any seafood)
  3. Chopped shallot, dry daikon, and fried 'extra firm' tofu
  4. Finely chopped peanuts, bean sprouts, shredded carrots, and a piece of lemon
  5. "Kuichai" (Thai h'orderve) are Chinese/garlic chives. It's a green vegetables and contains white leaves. There's also what's "White Kuichai" which is the same family as onions and garlic and is pungent.
Ingredients for Pad Thai sauce
  1. tamarine juice (use with water), add some water
  2. salt, granulated white and brown sugar
  3. soy sauce or fish sauce
How to Make
Use a small amount of olive oil for fried shallot, daikon, tofu, and meat until there's a nice aroma. Put in the soft noodle, mix with padthai sauce, add some water and some olive oil with egg (pictured). Once the egg is scrambled and cooked, stir in the bean sprouts and kuichai leaves. Turn off the gas, add chopped peanuts, squeeze some lemon onto the pad thai and put in crushed dry chili (optional). On the side of the plate, place the shredded carrots, fresh bean sprouts, and stems f the kuichai.
วิธีทำ
         ใช้น้ำมันนิดหน่อยผัดหอม,ไชโป้สับ,เต้าหู้และเนื้อไก่ตามต้องการ จนสุกมืกลิ่นหอม ใส่เส้นที่แช่น้ำนิ่มแล้วคลุกให้ทั่วด้วยน้ำซอสทื่ปรุงแล้ว,เติมน้ำนิดหน่อยให้เส้นนิ่ม ผัดจนแห้งเข้ากันดี แยกไว้ข้างๆ ใส่น้ำมันสำหรับทอดไข่ให้สุกจึงใส่ถั่วงอก,ใบคึนช่าย ปิดไฟใส่ถั่วคั่วป่น,มะนาวหรือพริกป่น(ตามที่ชอบ)
          น้ำซอสผัดไทยที่เหลือใช้สำหรับไข่ลูกเขยหรือทำหมูหวานทานกับข้าวคลุกกะปิก็ได้ค่ะ

No comments:

Post a Comment